Ik ga akkoord Meer informatie Wij werken met cookies om uw surfervaring te verbeteren

Mag mijn auto de stad nog binnen bij lage-emissiezones?

Deze zone binnenkort online

Mag mijn auto de stad nog binnen bij lage-emissiezones?

Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend gebied waarbinnen bepaalde voertuigen geen toegang hebben. De reden? Ze stoten te veel schadelijke stoffen uit. Door deze vervuilende wagens niet meer overal toe te laten, verwacht de stad een verbetering van de luchtkwaliteit. 

De controle van de voertuigen gebeurt door camera’s die opgesteld staan aan de grenzen van de lage-emissiezone. Deze LEZ-grenzen worden aangeduid door verkeersborden. Tijdens het binnenrijden in de stad houden de slimme camera’s alle voertuigen in het oog. Van zodra een auto de zone niet in mag, ontvangt de eigenaar een boete.

Alles heeft te maken met de uitstoot van fijn stof. Die uitstoot wordt gekeurd en u krijgt een quotering: een euronorm. Deze norm is een cijfer van 1 tot 6 dat te vinden is op het inschrijvingsbewijs van uw voertuig. Hoe hoger het cijfer, hoe minder vervuilend uw auto is. Voor vrachtwagens en bussen wordt de euronorm aangeduid met een Romeins cijfer van I tot VI. Hoe hoger de score, hoe beter.

De euronorm wordt strenger met de jaren. Mag u met uw benzinewagen met euronorm 3 nu nog de LEZ in, dan mag dat in 2025 niet meer. 

Alle auto’s op benzine tot 24 jaar oud kunnen zonder aanpassingen de lage-emissiezone in- en uitrijden. Is uw auto van vóór 1992, dan moet u verplicht een roetfilter plaatsen. 

Rijdt uw auto, camionette of vrachtwagen op diesel? Dan mag die niet ouder zijn dan 10 jaar. Toch van vóór 2006? Dan bent u ook verplicht een roetfilter te plaatsen. Zowel auto’s met een diesel als benzine hebben een roetfilter nodig.

De roetfilter is een oplossing op korte termijn: goed voor nu. Maar in 2020 niet meer.